Knowledge space

Varför läcker inte kvävet i Arevos produkter?

Skriven av Arevo | Dec 29, 2023 6:43:16 PM

Arevos produkter är baserade på aminosyran arginin. En stor fördel med denna aminosyra är att den tas upp mycket effektivt av växternas rötter, men ännu viktigare för miljön är argininets förmåga att fästa vid jordpartiklar och andra typer av odlingssubstrat.

Enkelt förklarat beror det på att argininmolekylen har en positiv laddning som gör att den fäster till de negativt laddade markpartiklarna, ungefär som en magnet. Argininets laddning och förmåga att stanna kvar i jorden är dessutom väldigt stabil i olika markförhållanden. För att förstå hur det fungerar det behöver vi kika på den sk. isoelektriska punkten.

Isoelektrisk punkt är det pH vid vilket en molekyl inte bär någon elektrisk nettoladdning. Om pH är lägre än den isoelektriska punkten kommer molekylen att bära en positiv laddning. Om pH är högre än den isoelektriska punkten kommer molekylen att bära en negativ laddning. Som vi kan se i det här diagrammet särskiljer sig arginin och har en högre isoelektrisk punkt än alla andra aminosyror.

Markens pH är vanligtvis runt 7,0. Det betyder att arginin och lysin alltid är positivt laddade i marken och därför binder mycket väl till markpartiklar. Det är också anledningen till att konventionellt gödsel orsakar så stort läckage av kväve. Mineralgödsel innehåller nämligen nitrat, som för jämförelse har en isoelektrisk punkt på -1,37 och därmed alltid är negativt laddat, vilket innebär att det har dålig förmåga att hållas kvar i marken.

Diagrammet nedan visar att i stort sett allt kväve i form av nitrat i marken finns fritt i marklösningen medan andelen är nära noll när det gäller kväve i form av lysin.

Många växter tar upp nitrat ganska långsamt. Kombinationen av långsamt upptag av rötter och hög rörlighet i marken leder till en hög risk för att kväve i form av nitrat lakas ut från marken och inte kommer växterna till godo.